Vaginisme

Symptomen van vaginisme

Vaginisme is een vorm van vaginale pijn, waarbij de spieren van de vagina onwillekeurig samentrekken en zo penetratie (van een vinger, penis, tampon, ...) pijnlijk of onmogelijk wordt.  Dit kan een grote impact hebben op je zelfbeeld, je seksuele leven en je partnerrelaties. Er wordt weinig over gesproken, maar dit type pijnklachten komt wel degelijk meer voor dan je zou denken. Indien je jezelf hier dus in herkent: je bent zeker niet alleen.

 

Er bestaan ook andere vormen van vaginale pijn, waar het niet zo zeer een samentrekking van de spieren is, maar eerder een brandende of zeurende pijn. In dit geval kan er sprake zijn van oppervlakkige of diepe dyspareunie.

 

Oorzaken

De oorzaken van vaginisme kunnen heel erg divers zijn en kunnen zowel lichamelijk, psychologisch als relationeel van aard zijn:

  • Lichamelijke oorzaken zijn onder meer: infecties, hormonaal onevenwicht, verwondingen in dit gebied, ...
  • Psychische oorzaken zijn onder meer: angst voor seksualiteit, perfectionisme en sterk de controle willen houden, een voorgeschiedenis van seksueel trauma, ...
  • Relationele oorzaken: conflicten, onvoldoende voorspel, ...

 

Het lichaam en de psyche werkt hier vaak op elkaar in. Zo kan je bvb. pijn ervaren door een infectie, waarna je bij een volgende seksuele activiteit angst ervaart om opnieuw pijn te ervaren. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan en bestaat de kans dat je seksuele activiteiten gaat vermijden. Door het vermijden van seksualiteit wordt ook soms intimiteit vermeden (omdat dit zou kunnen leiden tot seksualiteit). Dit zijn heel normale reacties, waar je vaak erg veel verdriet over voelt.

 

Behandeling

Vaginisme wordt idealiter altijd behandeld bij een seksuoloog die dit in therapie samen met jou bekijkt vanuit de psychologie. Indien vaginisme een lichamelijke oorzaak kent kan ook een fysieke interventie noodzakelijk zijn bij bvb een gynaecoloog. Als seksuoloog raden wij altijd aan een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Het is essentieel dat je dit op je eigen voorwaarden en je eigen tempo doet. Er bestaan gespecialiseerde kinesitherapeuten die zich hebben gespecialiseerd om dit lichamelijk te behandelen (zie www.pelvired.be). Ook dit is iets wat je op je eigen tempo mag doen.  Er bestaat ook pelottentherapie: door middel van staafjes wordt getracht de vaginale ingang te verbreden. Dit is een invasieve vorm van therapie en raden we enkel aan indien dat voor jou echt als de juiste stap aanvoelt.

 

De impact van vaginisme op je zelfbeeld, en hoe je jezelf in relaties ziet, is vaak groot. Bij een seksuoloog wordt door middel van gesprekstherapie de bijhorende angst, trauma en relationele gevolgen bekeken. De angst hierdoor geen kinderen te kunnen krijgen is eveneens iets waar veel personen met een vagina mee worstelen. Het is heel normaal dat dit veel met je doet. Binnen Konektis kan je terecht bij één van onze seksuologen. 

 

Binnen onze therapie kijken wij naar de impact op je zelfbeeld, de mogelijke psychologische oorzaken, de psychologische factoren die het vaginisme in stand houden, en hoe je hierover kan communiceren naar je partner toe. Binnen Konektis kijken wij naar jou als mens in z'n geheel, niet als 'probleem'. Vanuit de seksuologie kunnen we met jou door middel van gesprekstherapie en eventuele huiswerkopdrachten, vormen van seksualiteit exploreren die wel mogelijk zijn, waardoor de intimiteit opnieuw op een veilige manier kan worden geïntroduceerd in een eventuele relatie.

 

Maak een afspraak met één van onze seksuologen bij Konektis. Je bent van harte welkom en besef dat je zeker niet alleen bent met jouw pijn. De enige manier naar heling is een manier die passend is bij jouw eigen grenzen. Indien je dat wenst, ondersteunen wij jou hier graag bij.