EMDR-therapie

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing (oogbeweging desensitisatie en herverwerking).

Het werd ontwikkeld door psycholoog Francine Shapiro, die ontdekte dat het bewegen van de ogen heen en weer terwijl je aan iets stressvols denkt, kan helpen om je beter te voelen. Sindsdien wordt EMDR gebruikt om mensen te helpen moeilijke ervaringen te verwerken.

 

Hoe werkt EMDR?

Als je iets stressvols of traumatisch meemaakt, kan het zijn dat je hersenen dit niet goed kunnen verwerken. De herinnering aan die ervaring kan “vastzitten” in je hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat je er last van blijft houden in hoe je denkt, voelt en handelt. EMDR helpt om die vastgelopen herinnering los te maken, zodat je hersenen de gebeurtenis beter kunnen verwerken. Hierdoor kun je je weer rustiger voelen.

 

Verwerking van informatie in de hersenen

Normaal verwerken je hersenen elke dag allerlei informatie: goede, slechte en stressvolle ervaringen. Je hersenen slaan die informatie op zodat je er later mee om kunt gaan. Maar wanneer er iets heel stressvols gebeurt, zoals een traumatische gebeurtenis, kunnen je hersenen overweldigd raken en stoppen ze met het goed verwerken van die informatie.

 

Wat gebeurt er tijdens EMDR therapie?

Tijdens EMDR begeleidt de therapeut je door 8 stappen. Hier is een kort overzicht van wat je kunt verwachten:

 

1. Verhaal en doelen:
Samen met je therapeut bespreek je je verhaal en de problemen die je ervaart.
Samen bepalen jullie de doelen waar je aan wilt werken.

 

2. Voorbereiding:
Je bouwt vertrouwen op met de therapeut en leert enkele technieken om met vervelende gevoelens om te gaan, die kunnen opkomen tijdens de therapie.

 

3. Stress activeren:
Je identificeert samen met de therapeut het probleem dat je wilt aanpakken.
Dit kan een beeld, gedachte of gevoel zijn dat aan het probleem verbonden is.
Ook kijk je naar hoe dit probleem je beïnvloedt, zowel mentaal als lichamelijk.

 

4. Stress oplossen:
Je concentreert je op het probleem terwijl je tegelijkertijd een soort heen-en-weer beweging maakt, zoals het bewegen van je ogen of het tikken op je handen. Dit helpt je om de stress die bij het probleem hoort te verminderen.

 

5. Positieve gedachten versterken van positieve gedachten:
Zodra de stress is verminderd, richt je je op positieve en helpende gedachten. Dit helpt je om de gebeurtenis in de toekomst zonder stress te kunnen herinneren.

 

6. Lichaamsbewustzijn:
Je let op hoe je lichaam zich voelt en werkt verder met de therapeut om eventuele overgebleven spanning los te laten.

 

7. Sessie afronden 
Elke EMDR-sessie eindigt op een kalmerende manier. Je krijgt tijd om rustig af te sluiten en te bespreken wat je tussen de sessies kunt verwachten.

 

8. Vooruitgang evalueren:
Aan het begin van elke nieuwe sessie kijkt de therapeut samen met jou of het probleem is verminderd of dat er nog aan gewerkt moet worden.

 

Hoe kan EMDR je helpen?

EMDR kan helpen om de blokkades in je hersenen op te lossen, zodat je beter kunt omgaan met stressvolle herinneringen. Na EMDR kun je deze herinneringen op een nieuwe manier verwerken, waardoor ze minder invloed op je hebben. Het helpt ook om nieuwe wegen in je hersenen te creëren, zodat je in de toekomst beter met problemen kunt omgaan. 

 

Belangrijk is dat EMDR niet voor iedereen werkt. Het werkt vaak sneller bij een enkelvoudig trauma, dan bij complex trauma. Het is belangrijk dat je werkt met een therapeut die voldoende aandacht spendeert aan het werken met een veilige plek en met wie je zelf een goede vertrouwensband mee op kan bouwen.

 

 

Binnen onze praktijk bieden we momenteel geen EMDR-therapie aan, maar werken we wel samen met EMDR-therapeuten. Erkende EMDR-therapeuten kan je vinden op de website van EMDR-belgium.